Teams in de flow presteren beter.

Ken je dat gevoel wanneer alles lukt en op z’n plaats valt? Wanneer je ‘in de flow’ bent? Je werkt sneller en efficiënter dan anders. Je kan de wereld aan!

Bij teams werkt het net zo. Een team in de flow is stukken performanter. Alleen vraagt het wel een ietwat andere aanpak om die flow als team te vinden. Als je dit stappenplan volgt, raak je al heel ver.

Stap 1: Leg patronen bloot

Elk team heeft zijn eigen regels en ongeschreven wetten. Die moeten eerst en vooral bloot gelegd worden. Dat gebeurt best door een objectieve observator die van buiten het team komt en gewoon is om tussen de regels te lezen en patronen te ontdekken.

Stap 2: Analyseer de patronen

Aan de hand van de observatie kan de groepsdynamiek blootgelegd worden. Waar liggen de sterke en zwakke kanten van het team? Communiceren ze goed? Is er vertrouwen genoeg of durft niemand echt iets te zeggen? Liggen de verhoudingen ok? Is het gemeenschappelijk doel voldoende gekend en gedragen? …

Stap 3: Werk op de zwakke punten

Is er bijvoorbeeld niet genoeg vertrouwen in je team? Dan kan je met aangepaste workshops specifiek daarrond werken. En dat lukt niet met zomaar een teambuilding. Vertrouwen komt niet door even een dag samen een vlot te bouwen. Het vergt aangepaste oefeningen, begeleid door een stuk theorie om het team in de goeie richting te krijgen.

Stap 4: Opvolging

Bouw voldoende tijd in voor zo’n teamtraject. De oefeningen moeten in de praktijk gebracht kunnen worden en bijgestuurd waar nodig. Geef je team dus de ruimte om te evolueren. Op tijd en stond laat je best een nieuwe,  neutrale observatie doen om zo de bijgestuurde patronen te detecteren.

Stap 5: Geniet van het resultaat

Je zal zien dat je team vrij snel performanter en efficiënter wordt. Geniet van een leukere spirit én betere resultaten. Want de twee zijn echt wel complementair. En voilà, je team is in de flow!

Meer weten? Interesse in teamcaching? Contacteer ons!